Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjesdalkoret med kjærlighetskonserter

Gjesdalkoret med kjærlighetskonserter

Gjesdalkoret øver denne uka til helgas konserter i Westernbyen (foto: Privat).

Når Gjesdalkoret i helga inviterer til flere konserter i Westernbyen, er det med kjærlighet som rød tråd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2016 kl 10:52

– Vi skal ha en konsert på fredag, en på lørdag og to på søndag. Sangene har vi plukket fra musikaler som Westside story, Phantom of the opera, Spellemann på taket og Les misérables. Temaet denne gang er kjærlighet, forteller Gjesdalkorets leder Martin Vølstad.

Koret har brukt det siste året til forberedelser. I løpet av sommeren har et par av koristene oversatt sangtekstene til nynorsk. Denne uka har koret gjort de siste forberedelsene før helgens konserter i Westernbyen.

– Det har vært litt sånn at veien blir til mens vi går. Nå har vi konseptet klart, og holder på å øve inn sangene med bevegelser. Vi har delt koret inn i grupper som har jobbet med ulike arbeidsoppgaver. I august hadde vi øvingshelg hvor vi var sammen seks timer hver dag. I månedsskiftet skal vi ha ei ny helg med øvinger, sier Vølstad.

Plukket fra musikaler

De ulike sangnumrene bindes opp med tekstinnslag fra Shakespeare.

Se bildet større

Gjesdalkoret på en tidligere øving på Bærlandhuset. FOTO: Kirsten Håland

– Det blir et prosjekt som inneholder mer enn sang. Det blir litt teatralsk, men i en enkel versjon. Da vi framførte «Spellemann på taket» på Hellandstunet for flere år siden, var halvparten sang og halvparten teater. Det var en større sak i alle sammenhenger. Denne gang har vi plukket litt fra flere musikaler, sier Vølstad.

Siden århundreskiftet har koret, som består av 25 medlemmer, hatt flere større prosjekter.

– Vi har hatt «Kor i tusen» i amfiet i Kongeparken, «Heilt rå i platå» i Sandnes kulturhus og en Disney-forestilling på Sandnes brygge, sier Vølstad, som gleder seg til årets prosjekt.

– Med kjærlighet som tema er det lett å finne mye godt stoff der som ikke går ut på dato, sier han.

Hjerte og smerte

Dirigent Torunn Haarr har de siste årene jobbet med å samle klangen i koret, og er fornøyd med progresjonen.

– I et kor skal du helst ikke høre den enkelte stemmen. Men i denne oppsetningen skal flere av medlemmene være solister innimellom. De har skikkelig gode stemmer og mye å gi av hjerte og smerte. Dette krever både scenisk og stemmemessig utstråling, sier dirigenten, som fikk ideen til kjærlighetskonsertene etter å ha sett filmen «Fire bryllup og en gravferd».

Se bildet større

Torunn Haarr er dirigent i Gjesdalkoret. FOTO: Kirsten Håland

– Jeg tenkte videre på Shakespeares «Romeo og Juliet», og at alle kjærlighetshistorier har litt av den historien. Den røde tråden i konsertene er kjærlighet og det å klare å reise seg selv om det går galt. Det blir også litt morsomme ting innimellom. Koristene skal bevege seg mens de synger og se ut i salen samtidig. Det er ikke alltid like enkelt, sier Haarr og ler.

Gjenkjennelseseffekt

Det instrumentale er det dirigentens ektemann, Tor Anton Haarr, som skal ta seg av sammen med Knut Vedø og Thore Larsen. Korleder Martin Vølstad håper publikum faller for innholdet i konsertene.

– Noen får hverandre, noen får ikke hverandre. Jeg håper publikum ler og koser seg. Målet vårt er å lage noe folk liker og kan kjenne igjen, sier han, og får støtte av korets dirigent.

– Publikum kan vente seg to timer med sang, litt skuespill, glede, kjærlighetssanger og litt kjærlighet på scenen. Kanskje dukker også døden opp. Den har jo en tone den og, sier hun.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!