Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dei skal vera faste og mørkegrøne

– Dei skal vera faste og mørkegrøne

Elisabeth Dydland er glad i agurk på brødskiva. Katrine Maudal Surdal kan ikkje tenka seg å laga salat utan agurk. FOTO: Kristine M. Stensland

Sommaren er høgsesong for agurknytt. I år ønskjer Gjesdalbuen å løfta opp den latterleggjorde sjangeren under slagordet «smått nytt er godt nytt».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2016 kl 19:28

Har du eit godt agurktips? Send det inn til tips@gbnett.no, og bli med i kåringa av sommarens beste agurksak. Hugs å skriva at tipset er eit agurktips. Vinnaren får ei eske med agurkar!

Populær grønsak

– Agurkane skal vera faste og mørkegrøne. Me fjernar dei som begynner å bli mjuke eller lyse, seier Elisabeth Dydland som jobbar i frukt- og grøntavdelinga på Coop Mega .

– Me får ikkje inn misforma agurkar. Dei skal vera nokså beine, seier kollega Katrine Maudal Surdal.

– Me sel enorme mengder, fortel Dydland.

Ordet

Sjølve ordet «agurknytt» kan vera eit norsk omgrep. Men dette stammar frå «agurktid» som ifølgje ordbøkene kjem frå det tyske ordet «sauregurkenzeit». Direkte omsett blir det «suragurk-tid». Omgrepet blei brukt om daudtid i forretningslivet. Dette forklarer seniorrådgjevar Dag F. Simonsen i ein artikkel på sidene til Språkrådet.

Kvifor tyskarane kalla daudtida for suragurktid, er uvisst. Ei mogleg forklaring er at omgrepet oppstod blant kjøpmenn i Berlin, og at det blei brukt til å skildra tida då dei små agurkane blei sylta.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!