Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir akutt psykisk hjelp til ungdom

Gir akutt psykisk hjelp til ungdom

Jæren DPS har fått eget tilbud for ungdom i akutt krise. Jarle Klippen er poliklinikkleder i BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) og Lena Kristiansen er enhetsleder for akutteamet på Jæren DPS FOTO: Ida Tiberg

Tidligere har den akutte hjelpen fra DPS kun vært rettet mot voksne over 18 år. Nå vil tjenesten også gjelde for ungdomsskoleelever.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.10.2016 kl 14:35

– Jæren DPS har et eget akutteam som er tilgjengelig 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Vi tar imot telefoner fra folk som sliter, har det vanskelig og trenger hjelp, sier Lena Kristiansen, enhetsleder for akutteamet.

Tilbudet er også tilgjengelig for pasienter fra Gjesdal.

Samarbeid med BUP

Tjenesten har til nå kun vært tilgjengelig for voksne, men akutteamet ser at unge i alderen 13 år og opp også har et behov for hjelp utover kontortid.

– På dagtid har ungdommer flere muligheter for å få hjelp hos blant annet helsesøster, men vi ser at det har vært et mangelfullt tilbud på ettermiddag, kveld og i helgene. Dette skal gjøre det enklere for ungdommer å få den hjelpa de trenger, sier Jarle Klippen.

Han er poliklinikkleder i BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) som har inngått dette samarbeidet med Jæren DPS. Klippen mener tjenesten vil gi ungdommer raskere hjelp.

– Tidligere har vi sett at problemene unge sliter med ofte blir veldig alvorlige før de mottar hjelp. Dette er et tilbud som vil hindre at det går så langt som legevakt og innleggelse før noe skjer, sier han.

Kartlegging av problemer

Akuttjenesten krever ingen henvisning. Det holder å ta en telefon.

– Ingen problemer er for små eller for store. Vi tar imot alle. Dersom noen opplever en krise i hjemmet, ikke vil leve mer, er triste og trenger noen å snakke med, er vi her. Tilbudet er gratis for alle under 18 år, sier Kristiansen.

Tjenesten er ambulant - noe som vil si at akutteamet møter ungdommene der de er.

– Vi treffes der ungdommene føler seg mest mulig trygge. Vi kan gå en tur, dra på hjemmebesøk, de kan komme hit, eller vi kan ha en samtale over telefon, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller at teamet vil starte med å kartlegge ungdommene for å finne ut hvor utfordringene ligger.

– Vi ser på nettverket deres og spør hvem de har vært i kontakt med tidligere for eksempel helsesøster, fastlege eller en lærer. Deretter vil vi legge til rette for å etablere kontakt mellom oss og dem. Dersom noen andre ringer inn for ungdommen er det viktig at personen får beskjed om det, og vil takke ja til hjelp, sier Kristiansen.

Forebyggende tiltak

Hjelpen fra Jæren DPS er et akutt ambulant tilbud på inntil seks ukers varighet, men innen 24 timer skal ungdommene ha fått et tilbud.

– Formålet er å fange opp alvorlige ting og være et forebyggende tiltak. Ser vi at det er behov for andre faginstanser vil vi lose ungdommene videre, sier Kristiansen.

Jæren DPS skal være en ressurs innen psykisk helse i de fire kommunene Gjesdal, Hå, Klepp og Time, både for brukere, på-rørende og fagfolk innen dette feltet. Senteret ble åpnet i 2001.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!