Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nå skal Natalie og Ingvild velge yrkesretning

Skoleelevene endrer yrkesretning. Aldri før har helse- og oppvekstfaget vært mer populært, og Natalie Daravi og Ingvild Moe er med på trenden.

Tekst:

Publisert:

Da 10. klassingene ved Gjesdal ungdomsskole fikk besøk av flere videregående skoler i Rogaland, var det ett fag som skilte seg ut. Av 140 elever, hadde 40 av dem satt opp helse og oppvekst som noe de ønsket å bli bedre kjent med.

Det er jammen ikke enkelt for 10. klassinger å skulle velge studieretning. Alternativene av skoler og eventuelle yrkesvalg er uhorvelig mange. I 14-15-årsalderen er det svært få som har staket ut videre kurs for yrke og studier.

De fleste trenger solid veiledning gjennom mylderet av alternativer og personlige tanker. Av den grunn var det mange elever ved Gjesdal ungdomsskole som satte stor pris på å få et innblikk i hva de ulike videregående skolene kan tilby. Foreldrene som fulgte sin håpefulle, var trolig like glade for informasjonen kvelden bø på. For elevene var kvelden obligatorisk, og de hadde på forhånd plukket ut to alternativer de ønsket å bli bedre kjent med. Natalie Daravi og Ingvild Moe var to av mange som valgte å høre mer om helse og oppvekst.

– Jeg ser for meg et videre liv innen helse og oppvekst. Ved siden av idrettslinjen, var dette et naturlig alternativ, sier Natalie Daravi til Gjesdalbuen.

Klassevenninne Ingvild Moe hadde de samme tankene. For henne virker helse- og oppvekstfaget tiltrekkende.

– Det virker spennende, og jeg hadde veldig lyst å høre litt mer om hva dette innebærer. Jeg vet ikke helt hva som skjuler seg av muligheter innen dette faget, sier Ingvild Bøe.

Overrasket rådgiver

De unge jentene var langt fra alene om et ønske om mer informasjon om helse- og oppvekstfaget. Rådgiver ved skolen, Trine Lundell Pedersen, er noe overrasket over hvor mange elever som meldte sin interesse for akkurat denne studieretningen.

– Det er tydelig at elevene på ungdomsskoletrinnet tenker sikkerhet for fremtiden. Spørsmål om hvor det er sikkert å få jobb i fremtiden er medvirkende. Trenden tror jeg kommer til å fortsette, sier Lundell Pedersen til Gjesdalbuen.

Olaug Salte Sirevåg fra Bryne videregående skole fikk med andre ord en travel ettermiddag på Gjesdal ungdomsskole. Samtidig som hun koste seg over at så mange ungdommer viser interesse for faget, er hun enig med rådgiver Lundell i årsaken til at så mange nå muligens prioriterer en utdannelse innen helse og oppvekst.

– For det første er det veldig kjekt. Faget trenger kyndige og interesserte hender. Samtidig er det ikke å legge skjul på at oljenæringen og alternativer som virker usikre er på hell. Det er en medvirkende årsak, sier Salte Sirevåg fra Bryne videregående skole.

Den erfarne læreren fortalte de sulteforede elevene ved Gjesdal ungdomsskole at alternativene innen for helse- og oppvekstfaget er på grensen til utallige.

– Retningene elevene kan ta er større enn de vet selv. Ved å velge helse- og oppvekst kan elevene jobbe seg til en fremtid som helsearbeidere ved sykehjem, barnehage, ambulansearbeidere, portører, hudpleie og på apotek, for å nevne noen. Mulighetene er rike for elever som ønsker en fremtid i jobb med mennesker – og rundt mennesker, sier hun.

Idrett er også in

Listen over hva elevene ved Gjesdal ungdomsskole viste størst interesse for er ingen hemmelighet. Bak helse og- oppvekstfaget kom studiekompetanse og idrettslinjene ved de ulike videregående skolene. Noe å bite seg merke i er at det i år kreves høyere snitt for å komme inn på idrett sammenlignet med studiekompetanse.

– Det er aller første gang det skjer, sier Lundell Pedersen.

Om Natalie Daravi og hennes klassevenninne Ingvild Moe blir å finne innen helsefaget er vites ikke. For Natalie ligger drømmen om å bli lege likevel i luften.

– Du må ikke si sånn en gang. Det er for tidlig å si, sierer Daravi og smiler, vel vitende om at alternativene er like mange som mulighetene.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!